Door de COVID19 pandemie is het onzeker wat, waar en wanneer ons volgende concert zal zijn.

HOME » KOMEND CONCERT

Door de COVID19 pandemie is het onzeker wat, waar en vooral wanneer ons volgende concert zal zijn.

Midzomernachtconcert 2020  75 jaar bevrijding  (volgorde willekeurig)

They are at rest  (Edward Elgar)

Verleih uns Frieden  (Felix Mendelssohn Bartoldi)

Gaude Mater Polonia  (Teofil Klonowski)

Symphonie No.9 - Largo  (Antonin Dvorak)

Five days that changed the world  (Bob Chilcott)

Madrigal of Joy  (Linda Spevacek-Avery)

Northern Lights  (Ola Gjeilo)

One voice  (John Rutter)

Klik hier voor het bestellen van kaarten

Toelichting op het programma

In januari 2020 is Het Nieuw Betuws Kamerkoor vol energie begonnen met de voorbereidingen voor het Midzomernachtconcert in juni, dat in het teken zou staan van 75 jaar bevrijding. Een ode aan de overwinning op de diepste ellende, aan de gevoelens van vrijheid en vrede en aan de vindingrijkheid van mensen.

Behalve een bede voor de gesneuvelden als het ingetogen “They are at rest” van Edward Elgar en de bede voor vrede van Mendelssohn “Verleih uns Frieden” ook een ode aan de vaak onderschatte Poolse bevrijders (Gaude Mater Polonia). Heel bijzonder is de koorbewerking van het Largo uit de 9e symfonie “Uit de Nieuwe Wereld” van Dvorak. Deze bewerking is gemaakt, en gezongen door vrouwen in een Japans internerings kamp en de opzet was dat dit door veel koren in het hele land gezongen zou worden; corona gooide ook hier roet in het eten.

Een belangrijk deel van het programma wordt gevormd door “Five days that changed the world” (Vijf dagen die de wereld hebben veranderd) van de Engelse componist Bob Chilcott. In dit bijzondere stuk worden achtereen­volgens de uitvinding van de boekdrukkunst, de afschaffing van de slavernij, de eerste gemotoriseerde vlucht, de ontdekking van de penicilline en de eerste mens in de ruimte bezongen. Weliswaar een keuze waarop het een en ander is af te dingen, maar de teksten van Charles Bennet gecombineerd met Chilcott's muziek hebben absoluut veel zeggingskracht.

Maar het is niet alleen droefenis in dit programma, ook de vreugde van het zingen en de wens dat wij met één stem mogen zingen en dat de muziek ons verenigt maken deel uit van het programma.

Klik voor kennismaking met de uitvoerenden op deze link.